Og det var Danmark
| Og det var Danmark DVD
Butik | Pris | Gå til butik | Gucca | Tjek prisen | |
…OG DET VAR DANMARK er filmen om det danske landsholds forvandling i perioden 1979-92. Det er den episke fortælling om landsholdets omvæltning fra ubehjælpsomme amatører til mytiske helte.
...OG DET VAR DANMARK er en film, hvor publikum får mulighed for at (gen)se de afgørende momenter fra de store fodboldkampe og lejlighed til at møde de store fodboldhelte i perioden: Allan Simonsen, Michael Laudrup, Flemming Povlsen, Preben Elkjær, Henrik Store Larsen, John Faxe og alle de andre.
Men ...OG DET VAR DANMARK er ikke bare en film om fodbold, men også en historie om den danske folkesjæl. Filmen skildrer den forunderlige historie om landet, hvis landshold kun kan, når ingen tror på dem - og som fejler, når alle tror de vinder.
…Og DET VAR DANMARK er en film om vores lands selvfølelse. Det lille undertippede land mod de store mastodonter. Fem sølle millioner indbyggere mod Tyskland, hvor der findes fem millioner registrerede fodboldspillere.
...OG DET VAR DANMARK er en film, der kalder på erindring. Den er præget af nostalgi, kærlighed og stolthed over vores lilleputland med et twist af humor.
...OG DET VAR DANMARK er en nyfortolkning af arkivmateriale fra både DR, TV2 og en lang række europæiske tv-stationer. Filmens bæres af tidstypisk musik fra perioden: fra Duran Duran til Re-Sepp-Ten, krydret med nykomponeret musik og nyfortolkning af klassikere.
…OG DET VAR DANMARK indeholder splinternye interviews med Sepp Piontek og Richard Møller Nielsen, der ser tilbage på deres år som landstrænere for det danske fodboldlandshold.
Instruktørerne om Filmen
Ingen tvivl om at 80’erne repræsenterede en legendarisk periode for dansk landsholdsfodbold. Med Sepp Pionteks ansættelse i 1979 flytter Danmark sig fra det, man lidt frækt, kan kalde for nul og niks til seriøs bejler til VM-tronen i 1986. Undervejs blev der budt på fodboldmæssig skønsang, især under EM 84 i Frankrig og VM 86 i Mexico. Højdepunktet kom imidlertid i 1992; Den eventyrlige triumf, der på ægte dansk manér kom i hus, mens ingen ventede den. Her var slutningen på filmen.
Så filmen strækker sig over tre årtier og tretten år: 1979 – 92.
Grunden til, at vi smertefrit har kunnet være to instruktører på denne film er, at vi i bund og grund har haft akkurat den samme vision for projektet. Det drejer sig om nogle af de lykkeligste (og også mest forfærdelige og nervepirrende) øjeblikke fra vores barndom. Vi havde tilfældigvis det privilegium at være henholdsvis ni og elleve år gamle, da dansk landsholdsfodbold i 1984 pludselig blev en magtfaktor på den internationale scene. Og oplevelserne, som landsholdet gav os i den periode, har været så store at de i vores voksenliv fortsat fylder os med inderlig begejstring.
Vi fik ideen til filmen for over ti år siden, og dengang startede vi med at spørge: Hvornår kommer filmen om det danske fodboldlandshold i 80’erne? Den må være lige på trapperne… Men tiden gik og der kom ingen film. Til sidst stod det klart for os: Filmen venter på os og ikke omvendt.
Vi var enige om, at filmen nødvendigvis måtte blive meget lang for at få det hele med, og derfor turde vi i første omgang ikke tro på, at projektet kunne udmønte sig i en spillefilm, snarere en tv-serie i 20-30 afsnit. Heldigvis mødte vi Karoline Leth (filmens producer), der stillede det som et krav, at skulle hun gå ind i projektet, så skulle det munde ud i en spillefilm. Da vi begge anser spillefilmsmediet som et af de ypperligste fortællemedier var et sådant krav let at sige ja til, men sværere at forestille sig i praksis.
Det følelsesmæssige, det dramatiske, det personlige drama måtte frem i forreste linje. Detaljen - den slaviske gennemgang og historiske korrekthed skubbes i baggrunden.
Det var også vores ønske - igennem fodbolden - at skildre et lands mentalitet. At forsøge at nærme os den særlige kombination af Jantelov og ”lidenhedens storhedsvanvid”, som trives så fint i Danmark.
Alt det, synes vi, er lykkedes meget mere end vi nogensinde havde turdet drømme om. Vi føler, vi har lavet en film, der ikke blot gengiver, men også nyfortolker. Det er endvidere lykkedes, at få spilletiden væsentligt under de først beregnede 6 timer uden at udelade noget synderligt.
Vi er pavestolte af denne film.
Carsten Søsted og Mads Kamp Thulstrup, marts 2008
|